Omgaan met gasten met voedselallergieën in een hotel of B&B: Richtlijnen en regelgeving.
- Willeke
- 31 mrt
- 6 minuten om te lezen

Voor de meeste horecaondernemers zijn gasten met allergenen een enorme last, wij maakte er met veel plezier een van onze focusdoelgroepen van! We vertellen je graag over de wet- en regelgeving rond allergenen, hoe wij het aanpakten en waarom het een fantastische doelgroep is.
Gasten met voedselallergieën, een fantastische doelgroep.
Het hotel wat wij hadden, Boutique hotel Lytel Blue, stond erom bekend dat je hier veilig en goed glutenvrij kon eten en door de jaren heen werd de doelgroep van glutenvrije gasten en gasten met andere allergenen steeds groter, voor ons een feestje! En dat begon allemaal bij dat ik, Willeke, coeliakie heb. Een auto-immuunziekte waarbij ik geen gluten mag eten, ook geen kruimel. Voor mij een tweede natuur om veilig glutenvrij eten te maken, maar hoe implementeer je dit in een bedrijf waar ook andere werken?
Onze visie was heel duidelijk: Laat van tevoren weten wat je niet mag eten en dan zorgen wij dat je bij ons zorgeloos kan eten. Geen claims over ‘we kunnen niet 100% garanderen dat er geen sporen in zitten’, nee bij ons word je niet ziek. Dat is nogal een statement. Zo zorgden we ook dat mensen met allergenen ook keuze hadden tijdens het ontbijt, zeker omdat het vaak enorm slecht geregeld is bij andere hotels, ook bij de grote ketens word je afgescheept met een droge cracker en een plakje kaas. Juist daarom zoekt deze doelgroep naar locaties waar ze ook kunnen genieten van lekker eten, net zoals ieder ander mens.
Ontbijtconcept
Wij serveerden een a la carte ontbijt (hier komt een apart artikel over), hierdoor hoefden we ons niet druk te maken over kruisbesmetting van het buffet door andere gasten. Onze gehele kaart was glutenvrij en lactosevrij te verkrijgen en voor andere allergenen zorgden we ervoor dat er zoveel mogelijk ook kon. We zorgden voor kwalitatief goede producten, we lieten het personeel ook het verschil proeven en dat helpt bij het begrijpen.
Personeel
Iedereen die bij ons kwam werken, bediening of keuken, leerden hoe ze met allergenen moesten omgaan. Of je nu 15 bent of 60 iedereen had het zo onder de knie. We legden uit over verschillende allergenen, waar het in voorkomt, hoe je etiketten moet lezen en wat je moet doen bij twijfel. Maar het allerbelangrijkste, hoe voorkom je kruisbesmetting en daar was iedereen heel strikt in. Ik denk dat ze nog dromen over ‘schone handen, schone werkplek, schoon mes en schone snijplank! Check, check, dubbel check.’ Het bedienend personeel kon mondeling van ieder gerecht toelichten wat er wel en niet mogelijk was.
Dankbare doelgroep
Sommige gasten kwamen met tranen in hun ogen uitchecken, want het was lang geleden dat ze zo onbezorgd hadden kunnen genieten en ook gewoon alles konden kiezen. Daar deden we het voor. De glimlach als we vertelden dat de bonbons uiteraard glutenvrij waren, of het ongeloof als ze een fatsoenlijk glutenvrij croissantje kregen, ‘is dit echt glutenvrij?!’ Omdat de doelgroep zo enthousiast was, kwamen ze ook vaak terug. Niet alleen de gast met allergenen, maar ook familie, vrienden en kennissen zonder allergenen. Online deelden ze het met lotgenoten en zo ontvingen we nog meer mensen. Doordat de gasten zo enthousiast waren, werd het personeel ook steeds enthousiaster en fanatieker. We moedigen dan ook iedereen aan om eens serieus bezig te zijn met deze doelgroep! Je moet je er even in verdiepen, maar iedereen die het onder de knie heeft zegt dat het uiteindelijk heel makkelijk is. Wil je er hulp bij? Met veel liefde en passie begeleid ik je daarbij.
Praktische tips voor een hotel of B&B
In het kort wat praktische tips:
Inventariseer de gebruikte ingrediënten
Stel een overzicht op van alle ingrediënten en geef duidelijk aan welke van de 14 allergenen aanwezig zijn. Dit helpt bij het correct informeren van gasten. Neem hier de tijd voor, lees alle etiketten, gebruik je tijdens de bereiding ook boter of bepaalde kruiden? Tel dit dan ook mee. Gebruik je een nieuw merk, is de bereiding gewijzigd. Pas de lijst aan. Vind je dit lastig? Schakel dan iemand in die je daarbij kan helpen.
Gerechten
Moet je alle gerechten allergeenvrij kunnen bereiden? Nee. Bekijk welke gerechten makkelijk aan te passen zijn en maak hier een overzicht van. Zorg ervoor dat je eens inleest in waar je het beste producten kan halen. In de groothandels is meestal niet zoveel te vinden, soms kun je zelfs beter naar een supermarkt gaan.
Kruisbesmetting
Door kruisbesmetting kan een gerecht zonder allergenen, tóch allergenen bevatten. Een kruimel of druppel kan al genoeg zijn. Zorg ervoor dat je altijd schone handen hebt, een schone werkplek en schoon werkgerei. Heb je een grote keuken? Dan kun je een apart stukje vrij houden waar je met extra aandacht gerechten met allergenen bereidt. Kruisbesmetting kan ook voortkomen door een vieze oven of een frituur waar gerechten met het allergeen (bijvoorbeeld gluten) in wordt verwerkt.
Train het personeel
Zorg ervoor dat medewerkers op de hoogte zijn van de allergenenwetgeving, gasten correct kunnen informeren en correct gerechten kunnen bereiden. Daarnaast is het belangrijk om af te spreken wat te doen als ze ergens over twijfelen én wat te doen als het toch mis gaat.
Documenteer allergeneninformatie
Bewaar etiketten van gebruikte producten of stel een allergenenmatrix op waarin per gerecht wordt aangegeven welke allergenen aanwezig zijn. Dit zorgt voor een heldere en gestructureerde aanpak. Maak je (onderdelen) van een gerecht vooraf en bewaar je dit in de diepvries? Noteer op de verpakking welke allergenen het bevat. Je hebt ook HACCP stickers waar je dit op kunt aanvinken.
Communiceer helder met gasten
Vraag gasten om allergieën vooraf door te geven, zodat hiermee rekening kan worden gehouden bij de bereiding en de inkoop. Soms kun je ook vooraf afstemmen met de gast wat ze eventueel graag willen, zodat je niet te veel producten inkoopt, die je daarna kan weggooien.
Laat gasten ook tijdens hun verblijf weten hoe jullie met allergenen omgaan of benoem eventueel bij het serveren wat er anders is aan het gerecht. Het kan zorgt ervoor dat gasten het vertrouwen hebben in dat je op de juiste professionele manier handelt. Twijfel je over een ingrediënt of de juiste bereiding? Overleg met de gast! Dat vinden ze veel fijner, dan dat het achteraf misschien mis gaat.
"Neem citaten van experts op in je post om geloofwaardigheid toe te voegen." – SEO-specialist
Wettelijke verplichtingen rondom allergeneninformatie
Nederland zijn hotels en bed & breakfasts verplicht om informatie te verstrekken over allergenen in de aangeboden maaltijden. Sinds 13 december 2014 geldt in de Europese Unie een verplichting voor alle horecabedrijven om consumenten te informeren over de aanwezigheid van 14 specifieke allergenen in hun producten. Dit zijn glutenbevattende granen, ei, vis, pinda, noten, soja, melk (inclusief lactose), schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine. De wetgeving heeft als doel voedsel veiliger te maken voor mensen met een allergie of intolerantie.
Óók als je dus maar een B&B met twee kamers hebt, ben je verplicht om deze informatie te communiceren met gasten en ervoor te zorgen dat het ook klopt. Voor sommige gasten kunnen allergenen dodelijk zijn. Je wilt dus niet dat er niet vermeld staat dat er geen pinda in zit, maar door het later aanpassen van het gerecht dit er dus wél in zit.
Hoe allergeneninformatie te verstrekken
Allergeneninformatie kan zowel schriftelijk als mondeling worden gecommuniceerd:
Schriftelijk of elektronisch
Je kunt de allergeneninformatie op de menukaart zetten of bijvoorbeeld een aparte allergenenkaart maken. Maar je kunt bijvoorbeeld ook een digitale allergenenkaart maken met een QR-code.
Mondeling
Bij een mondelinge toelichting moet het personeel goed weten wat er mogelijk is én begrijpen wat de allergenen inhouden. Je kunt dan op de menukaart zetten ‘Heeft u een allergie? Vraag aan het personeel wat er mogelijk is’. Zorg dat de informatie altijd schriftelijk of digitaal beschikbaar is voor controle door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Heb je veel personeel, onervaren of wisselend personeel? Maak dan een goede allergenenkaart. Dit om verwarring en misverstanden te voorkomen. Wanneer het bedienend personeel niet goed begrijpt of overbrengt wat er nodig is, zorgt dit ervoor dat de gast het gevoel krijgt dat het bedrijf niet snapt hoe ze met allergenen moeten omgaan, terwijl de kok dit mogelijk hartstikke goed kan.
Werk je in een klein team of maak je altijd zelf het ontbijt, weet je goed wat er mogelijk is en kun je dit ook duidelijk communiceren naar de gast, dan kun je het ook mondeling doen.
Controle en handhaving door de NVWA
De NVWA controleert of bedrijven voldoen aan de allergenenwetgeving. Bij overtredingen kunnen waarschuwingen of boetes volgen. Regelmatige controles tonen aan dat veel bedrijven nog niet volledig aan de eisen voldoen, wat het belang onderstreept van een goed allergenenbeleid.
Conclusie
Ga ermee aan de slag! Naast dat het naleven van de allergenenwetgeving verplicht is, kun je ook een unieke USP (unique selling point) toevoegen aan jouw accommodatie! Neem eens de tijd om alles op orde te brengen. Wil je hier graag hulp bij? Dan doen we dat graag. Hopelijk kan ik je net zo enthousiast maken als dat wij waren! Neem hier contact op! Heb je een korte vraag over een product? Mail ons gerust via info@nachtkwartier.nl