Vraag je een omgevingsvergunning aan? Denk dan ook aan de omgevingsdialoog!
- Willeke
- 7 jan
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 20 mrt
Je hebt een ondernemingsplan geschreven, de financiering is bijna rond en je hebt een omgevingsvergunning aangevraagd om jouw droomonderneming te starten en dan... staat de aanvraag op pauze omdat je een omgevingsdialoog niet hebt toegevoegd. Uhm.. Wat? Nou dat overkwam ons ook.
In sommige gemeente is het verplicht een documentatie van een ondernemingsdialoog toe te voegen. Kort gezegd: een document waarin je aantoont dat je met betrokkenen uit de omgeving of buren hebt gesproken over de plannen waarvoor jij een vergunning aanvraagd.

Wat houdt een ondernemingsdialoog in?
Sommige gemeente willen dat je jouw plannen bespreekt met buren of belanghebbende zodat deze mensen niet verrast worden door een aanvraag én dat je mogelijk de plannen kan aanpassen om bezwaar te voorkomen. Per gemeente verschilt het wat ze willen dat je aanlevert. Dus check dit even bij jouw eigen gemeente.
Hoe pak je een ondernemingsdialoog aan?
Of je nu een groot of klein plan hebt, het is áltijd goed om dit te bespreken met buren. Ga je jouw tuinhuis verhuren als B&B? Ga langs de buren, leg uit wat je van plan bent, neem eventueel je vergunningsaanvraag mee, maar leg ook uit hoe ze jouw kunnen contacteren bij, bijvoorbeeld overlast. Ga je een groot vakantiepark starten? Dan is het mogelijk beter om een informatie avond te organiseren. In alle situaties is het belangrijk dat uitlegt wat je van plan bent, hoe je dat gaat doen en zorg dat mensen vragen kunnen stellen en neem zorgen weg. Niets is zo vervelend als dat er miscommunicatie ontstaat. Waar jij denkt dat je enkel een paar weekenden per jaar het tuinhuisje aan 3 personen verhuurt, heeft de buurman via anderen gehoord dat je een grote groepsaccommodatie gaat maken in de achtertuin. De laatste tip: luister ook naar de betrokkenen. Een uitkomst van het omgevingsdialoog kan óók zijn dat ze jouw nieuwe hotel of vakantiehuis helemaal niks vinden en dat mag ook. Maar wellicht oppert een buurvrouw dat ze het niet prettig vindt dat je vanuit het vakantiehuis recht in hun huis kijkt, denk dan eens na of je het zou kunnen oplossen door het vakantiehuis een kwartslag te draaien, beplanting aan te brengen of een andere oplossing. Dan weet je zeker dat je met een gerust hart nog een kopje suiker kunt gaan halen.
Wanneer een omgevingsdialoog?
Zo vroeg mogelijk in het proces. Zoals je hebt gelezen heb je dit mogelijk nodig voor het aanvragen van een vergunning. Maar hoe eerder, hoe beter. Je hebt dan meer ruimte om vragen en onduidelijkheden te bespreken, waarmee je mogelijk bezwaren (en dus vertraging van de vergunning en dus ook omzet) voorkomt. Als je een lopende onderneming overneemt, moet je dit goed afstemmen met de huidige eigenaar. Want mogelijk wil de huidige eigenaar de verkoop zo lang mogelijk stilhouden, ook bij omwonende om rumoer te voorkomen, tot de koop definitief is. Alleen de kans is groot dat jij een vergunning nodig hebt vóór de koop definitief is. Dit was bij ons het geval, waardoor we pas later in het proces met de buren in gesprek zijn geraakt, wat achteraf helemaal niet fijn is! Toen wij een aantal jaar het pand voor ons vorige hotel kochten, zijn we voor dat de koopovereenkomst getekend was, al gaan informeren bij de buren hoe zij hierover dachten. Het is ook goed om je te verplaatsen in de buren, want als jij die buurman/vrouw zou zijn, zou je ook graag willen weten wat je kan verwachten.