Wat is een OTA? En waarom zijn ze belangrijk voor beginnende hospitality ondernemers?
- Willeke
- 26 jan
- 5 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 20 mrt
Als beginnende ondernemer in de hospitality-industrie, zoals een hotel, bed and breakfast, vakantiehuis of andere accommodatie, is het belangrijk om te begrijpen wat Online Travel Agencies (OTA's) zijn en hoe ze je bedrijf kunnen helpen groeien. In dit artikel leggen we uit wat een OTA is, waarom het belangrijk kan zijn om met OTA's samen te werken en hoe je ze op een juiste manier kunt inzetten voor jouw accommodatie! Op zoek naar een lijst met OTA’s? Die vind je hier!
Wat is een OTA?
OTA staat voor Online Travel Agency, in het Nederlands ook wel een ‘online reisbureau’. Dit zijn digitale platforms die reizigers in staat stellen om voornamelijk accommodaties online te boeken, maar tegenwo

ordig kun je ook totaalpakketten boeken met vluchten, autoverhuur, en andere reis gerelateerde diensten. Enkele van de bekendste OTA’s zijn platforms zoals Booking.com, Airbnb, Expedia, Hotels.com en Trivago.
In plaats van dat gasten direct contact opnemen met jouw accommodatie, kunnen ze via een OTA zoeken naar, vergelijken en boeken op basis van verschillende criteria zoals locatie, prijs, beschikbaarheid, en gastbeoordelingen.
Hoe Werken OTA’s?
OTA’s fungeren eigenlijk als tussenpersonen tussen eigenaar van een accommodatie en de gast. Gasten kunnen jouw accommodatie via het platform vinden, reserveren en betalen, terwijl jij als eigenaar je kamerbezetting kunt beheren en mee kan liften op het bereik van het platform. Maar uiteraard is dit niet gratis.
Voordelen en nadelen van OTA’s
Samenwerken met een OTA heeft verschillende voor- en nadelen. Voor iedere onderneming kunnen andere dingen weer belangrijk zijn. Het kan zelfs zo zijn dat jouw belangen veranderen. Stel je krijgt genoeg boekingen binnen via jouw eigen website, is het dan nog nodig om aangesloten te zijn bij een OTA? Gezien je daar doorgaans toch een redelijke commissie betaald. Hieronder lichten we een aantal voor- en nadelen toe, die je wellicht een beter beeld geven van waar je mee te maken krijgt:
Voordelen van OTA’s
Groot bereik
Voor beginnende ondernemers is het soms lastig om meteen een groot bereik te hebben, meestal moet je nog naamsbekendheid opbouwen. Met OTA's kun je opeens miljoenen mensen bereiken, waar je anders geen toegang tot hebt of wat langer zou duren omdat je startende bent. Dit geldt vooral voor nichemarkten of locaties die niet op de typische toeristische routes liggen.
Geen hoge marketingkosten
Je hoeft niet zelf te investeren in advertenties of marketingcampagnes. De meeste OTA’s rekenen een commissie per boeking, wat betekent dat je alleen betaalt wanneer je daadwerkelijk een reservering ontvangt. Hierdoor hoeft je niet in een keer veel geld uit te geven aan marketing, maar zit dat verwerkt in de commissie die je betaalt.
Gastenbeoordelingen en vertrouwen
Mensen vertrouwen vaak de meningen van andere reizigers. Gasten die je accommodatie via een OTA boeken, hebben toegang tot reviews van andere bezoekers. OTA’s zijn er doorgaans op gebrand om reviews te verzamelen, je zult zien dat mensen die via booking.com eerder een review plaatsen dan mensen die direct bij jou boeken en dan via Google een review moeten schrijven. Positieve reviews kunnen echt zorgen voor meer gasten, maar houdt er rekening mee dat negatieve reviews een omgekeerd effect kunnen hebben.
Internationale klanten
Als je gaat starten heb je waarschijnlijk zelf een mooie website gemaakt, maar het vertalen van de website is vaak weer een vak apart. Door samen te werken met een OTA kun je ook makkelijker buitenlandse gasten bereiken
Nadelen van OTA's
Commissie kosten
Hoewel OTA's geweldig zijn voor zichtbaarheid, rekenen ze meestal een commissie voor elke boeking. Deze commissies kunnen variëren van 10% tot 25%, dit kan zelfs per stad verschillen! Dus als je jouw accommodatie alleen aanbiedt via OTA’s dan moet je er rekening mee houden dat je een deel van de winst moet inleveren, wat best kan oplopen!
Beperkte controle over jouw profiel en contact met de gast.
Aangezien de OTA het boekingsproces afhandelt, heb je minder direct contact met de gasten voor, tijdens en na hun verblijf. Dit betekent dat je minder controle hebt over de beleving van de gast. Ook als er iets misgaat in het boekingsproces, kun je daar mogelijk zelf niks aan doen, maar het wordt jouw accommodatie wel aangerekend. Daarnaast zijn er verschillende platformen zoals Booking.com die een standaard tekstje maken op jouw accommodatie pagina. Het kan dus zijn dat je wil vertellen dat je naast mooie natuur zit, maar dat op de pagina staat dat de accommodatie 20 min. Van het vliegveld zit.
Concurrentie
De concurrentie op OTA-platforms is groot. Je moet je onderscheiden van honderden, zo niet duizenden, andere accommodaties. Dit kan een uitdaging zijn, vooral als je accommodatie niet in een populaire toeristische bestemming ligt. Goede foto’s kunnen hierbij helpen!
Prijspariteit
Veel OTA’s eisen dat je je prijzen op hun platform dezelfde maakt als die op je eigen website. Dit kan het moeilijk maken om gasten via je eigen website te krijgen, waar je geen commissie hoeft te betalen. (Onze ervaring: wij maakten de prijzen van de kamers via OTA wél duurder en hebben hier nooit problemen mee gehad. Dit moet je goed kunnen regelen in je eigen reserveringssysteem.)
Tips om OTA’s te gebruiken als beginnend ondernemer
Het is belangrijk dat je goed nadenkt over hoe je OTA’s wilt inzetten. Veel of weinig? Alle kamertypes of juist niet? Hieronder tips!
Gebruik OTA's als aanvulling en niet als hoofdbron
OTA's moeten een aanvulling zijn op je bredere marketingstrategie. Zo kun je gebruik maken van het bereik van OTA’s, maar kun je toch onafhankelijk blijven en een stabiel bedrijf opbouwen. Uiteindelijk is het altijd beter als gasten rechtstreeks bij jou boeken. Vergeet dus niet eigen marketing in te zetten zoals social media, eigen website, samenwerkingen, online en offlineadvertenties om een stabiel gasten netwerk op te bouwen.
Reviews
Goede beoordelingen zijn essentieel. Moedig gasten aan om reviews achter te laten, zodat toekomstige gasten meer vertrouwen hebben in jouw accommodatie. Zorg er wel voor dat je altijd professioneel en gastvrij reageert op reviews, of ze nu positief of negatief zijn!
Bied exclusieve aanbiedingen aan op je eigen website.
Hoewel je via OTA's boekt, is het slim om een eigen website te hebben waar je exclusieve aanbiedingen of kortingen kunt aanbieden. Dit helpt je om een directe klantenkring op te bouwen en minder afhankelijk te worden van de OTA’s.
Kies OTA’s die bij jou passen
Niet iedere OTA levert veel boekingen op! Wellicht dat je een vakantiehuisje beter op Belvilla of natuurhuisje kunt zetten dan op booking.com. Meld je niet zomaar aan bij alle OTA’s, want daar gaat veel (inregel)werk inzitten, kies een aantal OTA’s uit die passen bij jouw accommodatie of doelgroep. Hier vind je een lijst met alle OTA’s.
In het kort...
OTA’s zijn fijn om je bereik te vergroten en naamsbekendheid op te bouwen, ze zorgen ervoor dat je zelf niet in een keer veel geld aan marketing hoeft uit te geven. Hier staat wel tegenover dat ze per boeking een commissie rekenen. Het is dus altijd gunstiger als boekingen rechtstreeks bij jou binnenkomen. Ga je aan de slag met OTA’s? Kies bewust maar een paar OTA’s uit en neem de tijd op het profiel zo volledig mogelijk te maken mét goede foto’s.